Een CV Maken?… Kijk hier voor een paar handige tips

Wat is een cv?

Op zoek naar werk?  Dan heb je één ding zeker nodig: een cv. Maar wat betekent cv eigenlijk? Heel officieel betekent curriculum vitae (cv) ‘levensloop’. Oftewel: het levenspad dat je al hebt bewandeld. En nu to the point: in je cv zet je je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met persoonlijke informatie, zoals hobby’s en skills.

Een recruiter werpt vaak een snelle blik op je cv, voordat hij je sollicitatiebrief leest. Het doel van een cv is dus om een werkgever snel een goed overzicht te geven over wat jij allemaal in je mars hebt. Heb jij het juiste diploma voor een job? Of de vereiste werkervaring? Past jouw profiel bij de kandidaat die zij zoeken? Een recruiter leest het allemaal af van jouw cv (en sollicitatiebrief).

Maar hoe maak je een cv? En wat moet er in een cv? Of wat juist niet? Wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Wat moet er in een cv?

Tijd om een cv te maken. Maar wat moet er in een cv en hoe stel je een goed cv op? Een cv bevat de volgende onderdelen:

  • Contactgegevens
  • Stukje over jezelf
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Kennis en vaardigheden
  • Cv met foto: ja of nee?

Contactgegevens

Voordat je op automatische piloot je contactgegevens op je cv zet, take a minute. Want dit is een alinea waar je al een verschil kunt maken. Heb jij je rijbewijs? Zet het erbij. Heb je een eigen website of online portfolio dat relevant is voor de baan? Hoppa, erop. Solliciteer je op een creatieve baan en is jouw Instagramaccount a piece of art? Vergeet dan ook deze niet te vermelden.

Onmisbare contactgegevens zijn:

  • je voor- en achternaam
  • je adres
  • je geboortedatum
  • je telefoonnummer
  • je e-mailadres (liefst representatiever dan letmebeyoursunshine@msn.com)
  • Jezelf voorstellen

Een goede manier om je cv eruit te laten springen? Zet een kort, persoonlijk stukje over jezelf erin. Het is even wat werk. Want hoe kun je jezelf voorstellen, zonder dat je je sollicitatiebrief kopieert en clichés gebruikt? Maar hierdoor wordt je cv meer dan alleen een papiertje met wat je allemaal kunt.

In de cv-voorbeelden vind je een voorbeeld van zo’n tekstje.

Werkervaring

Schuif een werkgever of recruiter een cv onder z’n neus en waar kijkt hij naar? Naar relevante werkervaring natuurlijk. Stouw je cv dus niet vol met al die bijbaantjes die je maar twee maanden volhield. Maar zet er banen op waar je meer aan hebt gehad dan alleen maar snel geld verdienen. Waarvan de lezer denkt: kijk, die is klaar voor deze baan. Als je ook nog bij iedere relevante baan, kort vertelt wat jouw taken waren en de banen in volgorde van heden naar verleden zet, dan is je cv on point.

Bang dat de werkgever of recruiter denkt: hé, die heeft heel wat gaten in zijn cv? Dan is het opdelen van je werkervaring de oplossing. Onder bijvoorbeeld ‘relevante werkervaring’ en ‘overige werkervaring’.

Geen werkervaring?

Heb je nog geen of niet zoveel werkervaring? Er zijn vast interessante of relevante projecten en opdrachten die je op school hebt gedaan. Vertel wat voor een rol jij daarin had en welke eigenschappen goed van pas kwamen. Doe je vrijwilligerswerk? Dan is dat ook goed om te vermelden.

Opleidingen

Die jaren zwoegen in de schoolbanken verdienen een mooie plek op je cv. Zet ook deze weer van heden naar verleden en begin met je middelbareschooldiploma. Vergeet er niet bij te vermelden of je het diploma hebt gehaald. Heb je trouwens een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten gedaan? Zet ook deze er dan bij.

Kennis en vaardigheden

Kennis en vaardigheden op je cv zetten is zeker een goeie. Maar laat algemene dingen, zoals kennis van Word, achterwege. Dat kan iedereen wel. Maak het onderscheidend. Noem bijvoorbeeld contentmanagementsystemen die je onder de knie hebt of talen die goed van pas komen bij jouw toekomstige baan.

Cv met foto: ja of nee?

Wel een foto op je cv? Geen foto op je cv? Wij zeggen: gewoon een cv met foto doen. Een simpele portretfoto gemaakt met daglicht waarbij je recht in de camera kijkt en glimlacht, is altijd goed. Jij onthoudt iemand toch ook veel beter als je er een gezicht bij hebt?

Puntjes op de i

Persoonsgegevens? Check. Werkervaring? Check. Foto op je cv? Check. Klaar om je cv te versturen. Kijk alleen voordat je dat doet nog even naar onderstaande tips, om zeker te weten dat jouw professionele cv er superstrak uitziet.

  • Maak je cv niet langer dan twee A4’tjes.
  • Maak een basis-cv en pas deze iedere keer aan op de baan waarop jij solliciteert. Zo creëer je elke keer een perfecte match met de functie
  • Maak je cv overzichtelijk en scanbaar. Met tussenkopjes, een logische volgorde en nette uitlijning
  • Zet je naam in de header van je cv. Vooral handig voor een recruiter die jouw cv zo snel kan vinden.
  • Gebruik een representatief e-mailadres.
  • Gebruik hyperlinks in je cv. Hierdoor kijkt de recruiter of werkgever eerder naar je blog of socialmediakanalen. Gebruik geen overload aan linkjes, maar zet er maximaal drie in.
  • Print je cv voor de final check. Je ziet vaak sneller foutjes op papier dan op je scherm
  • Laat je cv altijd door iemand anders checken. Vier ogen zien meer dan twee.

Alles check? Sla je cv dan als pdf-bestand op. Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak.